‘Rusland is weer ‘in”

Russisch paspoort omhulsels te koop op de markt in Sevastopol

'Russisch paspoort' te koop op de markt in Sevastopol

Op de markt tegenover de bushalte waar ik iedere dag uitstap om naar de Russische les te gaan, kun je Russische paspoorten kopen. Geen echte, slechts het omhulsel met daarop de tekst ‘Russisch paspoort’ in het Russisch. Stop je Oekraïense paspoort erin en het is net echt. Leuk voor toeristen. Meer dan 60 procent van de inwoners van havenstad Sevastopol heeft namelijk al zo’n ding. Een echte.

Toen de Sovjet Unie uiteen viel en Oekraïne onafhankelijk werd in 1991, was het plan dat burgers van het nieuwe land hun rode paspoort massaal kwamen inwisselen voor een blauw-witte. Dat gebeurde niet massaal, althans niet in het Oosten en het Zuiden van Oekraïne. Veel mensen behielden hun Russische paspoort. Simpelweg omdat ze zich meer Russisch dan Oekraïens voelen.

Zo is dat ook voor Marina, een jonge lerares Engels, geboren en getogen in Sevastopol. Sinds haar geboorte heeft Marina een Sovjet paspoort, net als haar ouders. Haar nu Russische paspoort heeft veel waarde, legt ze uit. In het Oekraïne van vandaag is het een zootje, de regering is corrupt en economisch gaat het slecht. Nee, dan kun je beter bij Rusland horen. Dat is tenminste een groot en stabiel land.

De huidige regering echter, onder pro-westerse president Yushchenko, maakt het steeds moeilijker voor Russen in Oekraïne. Grote bedrijven verwachten meer en meer dat hun werknemers in bezit zijn van de Oekraïense nationaliteit. Een dubbel paspoort is niet aan de orde, dus dat betekent het inleveren van het rode paspoort.

Maar Marina is trots op haar Russische paspoort. Ze hoopt dan ook dat de komende verkiezingen (januari 2010) goed uitpakken voor de Russen in Oekraïne. Dus dat Yanukovich (de beste vriend van Poetin en Medvedev) wint en huidige president Yushchenko ophoepelt. Zelf kan ze niet meebeslissen. Ze heeft geen stemrecht want ze is immers Russin. Maar de mentaliteitsverandering na de oranjerevolutie van 2004 stemt haar goed. Want Rusland is weer ‘in’, aldus Marina.

Marina is mijn lerares Russisch. Ze heeft het gisteravond uitgemaakt met haar Oekrainse vriendje, Djeniz (vrij vertaald) de zeeman. Behalve dat hij vaak maandenlang op zee was, heeft hij ook een drankprobleem én hij houdt zich nooit aan afspraken. Gisteren barstte de bom, ze heeft een punt achter de relatie gezet. Saillant detail: na de break-up brak Djeniz zijn linkerbeen tijdens een dronkenmanswandeling in de stad. Eigen schuld, vindt Marina. Haar toekomstige man woont waarschijnlijk in Moskou. De zoektocht begint vandaag.


4 gedachtes over “‘Rusland is weer ‘in”

 1. Mooi geschreven, Mitra! En herkenbaar… ik ken de verhalen van Oekraïners in Rusland én Russen in Letland… allemaal variaties op een thema. Wees maar extra lief voor Marina. :) С огромным приветом!!! x

 2. Mytra!

  Wat vet, back in the USSR! Ben benieuwd naar je Transdniestr avonturen!

  Saludos Michel

 3. Lieve Mytra,
  Djezins avontuur met je docent is een methaphor van Oekraiene die met een gebroken been de laatste pogingen gaat doen zich als een zelfstandig unit te handhaven. En je woorden weer doen wonderen.
  En je beland precies op de juiste plek.
  Mooie observatie, orde en veiligheid versus politieke identiteit en niet nakomen van afspraken.
  liefs,
  paps

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s