Kerst op Kamp Holland

Een kerstboom, rode tafelkleedjes in de eetzaal. Her en der een militair met een rood-wit kerstmutsje in zijn zak. Op Kamp Holland hebben de Nederlandse militairen hun best gedaan om er wat van te maken. Maar kerst op uitzending in een oorlogsgebied is het toch niet helemaal. Het werk gaat vooral gewoon door.

“Wij staan altijd stand-by”, zegt één van de mannen van het Korps Mariniers. Zij voeren continu patrouilles uit, zowel in de buurt van Tarin Kowt als bij de verschillende buitenposten in het gebied. Dus ook met kerst. “We kunnen elk moment naar buiten worden gestuurd.” Kerst is voor de jonge marinier dan ook weinig bijzonder. “Hier heb je toch geen kerstgevoel, dat kan alleen als je thuis bent met je familie”, zegt hij stellig.

Wel geldt er de zogenaamde ‘low-ops’, zoals normaal gesproken iedere zondag. Dat wil zeggen, low operations. Het ontbijt wordt een late brunch van negen tot elf. En in principe worden er geen operaties uitgevoerd. Maar helemaal vrij is niemand op Kamp Holland.

“Op dit moment heb ik een pieper bij me”, zegt een militair die net terug komt van zijn kerstontbijt. “Met je collega’s is ook een soort familie”, lacht een ander.

Op kerstavond vond er een kerkdienst plaats in de ontspanningsruimte op het kamp. Pater Geert van het Korps Mariniers spreekt, een man of 50 wonen de dienst bij. Er worden kaarsjes gebrand voor de gesneuvelden en militairen die gewond zijn geraakt.

‘Het is wel lastig om hier een kerstgevoel te krijgen, maar het kan wel’, zegt Menno van de explosieve opruimingsdienst, die bij de kerkdienst aanwezig is. “Het is goed om even stil te staan bij de dingen die we hier doen, bij het conflict in Afghanistan. Maar ook bij thuis, de mensen van wie je houdt. We worden dagelijks opgeslokt door het werk. Vandaag kunnen we even wat rust pakken.”

“Maar ja, je zit hier in gepantserde containers. Daar kun je niet zoveel mee met kerst hè”, voegt zijn collega Harro toe. De kerkdienst is ook voor hem een belangrijk moment. “Dit is een mogelijkheid om stil te staan bij de jongens die hier zijn omgekomen. Elk slachtoffer is er eentje te veel. Ik hoop dat we er met zijn allen toe bij kunnen dragen dat het zo snel mogelijk stopt.”

Normaal gesproken staat Harro om half 7 op. “Nu is het heerlijk tot een uur of negen uur uitslapen. Eerst lekker een stukje rennen en dan gewoon weer aan het werk.”

En dan even bellen met het thuisfront natuurlijk. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend als normaal. Omdat er massaal gebruik wordt gemaakt van telefoonlijnen en internet, is de verbinding erg slecht op dit soort dagen. “We hopen dat er genoeg bandbreedte is zodat we niet allemaal met twee lettergrepen hoeven te bellen.”

Lang niet alle militairen zitten overigens te wachten op een kerkdienst. Een peloton mariniers staat bij de ingang van de ontspanningsruimte te wachten tot de boel voorbij is. Ze hebben een pokerset bij zich. “Een beetje gezellig pokeren met de mannen is veel belangrijker”, wordt gezegd. Ondertussen schelt Mariah Carey door de speakers met ‘All I want for christmas is you’.

Gepubliceerd op 26 december bij de Wereldomroep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s