Opnieuw moeizame operatie in Baluchivallei afgerond

Nederlandse troepen hebben de afgelopen 9 dagen een nieuwe operatie uitgevoerd in de Baluchivallei. Operatie ‘Swey’ was gericht op opbouwwerkzaamheden, maar daar kwam weinig van terecht vanwege de Taliban.
Tot vlak voor de jaarwisseling probeerden een paar honderd Nederlandse militairen voet aan de grond te krijgen in het noorden van de Baluchivallei, een van de moeilijkste gebieden van Uruzgan. De operatie verliep niet zonder slag of stoot. De manschappen werden van dichtbij beschoten met een 107mm raket  die vlak bij hun compound insloeg. Ook stuitten ze tijdens een voetpatrouille op een IED, die maar voor de helft afging. Meerdere IED’s werden onschadelijk gemaakt. Niemand raakte gewond.

Hearts and minds
De operatie in de Baluchivallei was zogenoemd PRT-gestuurd. Het PRT (Provinciaal Reconstructie Team) zou er gaan praten met de lokale bevolking om ‘hearts and minds’ te winnen.

Het gebied, dat globaal tussen Tarin Kowt en Chora ligt, heeft een lange historie wat betreft operaties in Uruzgan. In januari 2009 vond de laatste grote operatie door de Nederlanders plaats in het gebied. In het verleden werden er vaker operaties uitgevoerd. Die waren meer gericht op het zuiveren van het gebied van opstandelingen.

Taliban
Deze keer werd gefocust op de bewoners in het noorden van de Baluchivallei, zegt commandant luitenant-kolonel Ad Wagemakers. “Het gaat er nu om het gebied daar te ontwikkelen.”

Van praten met de bevolking kwam echter niet veel terecht. Compagniescommandant kapitein Jeroen: “We hebben weer gemerkt dat de insurgent (Taliban, red) nog te sterk in dat gebied zit, dat het eigenlijk onmogelijk is om PRT-werk te doen. Er moeten eerst andere acties worden gedaan, gericht tegen de insurgent.”

Korporaal Isha was een van de militairen die de operatie uitvoerde. “Het is in de Baluchivallei net alsof je in Chora van 2007 komt.” In 2007 werd de Choravallei grotendeeels gezuiverd van Taliban na de bekende ‘Slag om Chora’. “We hebben elke dag van de operatie wel een bijzonderheid gehad, in de vorm van IED’s en een 107mm raket.”

Burgers
De bevolking in de Baluchivallei is nog niet bereid om samen te werken met coalitietroepen, zo blijkt. “De burgers kunnen niet kiezen voor ons, omdat ze nog onder het juk van de Taliban leven daar”, aldus korporaal Isha.

Permanente aanwezigheid in de Baluchivallei is noodzakelijk om rust in het gebied te krijgen, vindt de Task Force Uruzgan. Samen met Afghaanse veiligheidstroepen en Australische eenheden wordt daar verder aan gewerkt.

Luister naar de radioreportage bij de wereldomroep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s