Film: In Srebrenica wordt nog altijd naar botten gezocht

Vijftien jaar na de ergste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog zoeken de vrouwen van Srebrenica nog dagelijks naar de botten van hun echtgenoten, broers en zoons. Hun levens, getekend door die onophoudelijke speurtocht, staan centraal in de film Belvedere, die deze week in première ging in de Bosnische hoofdstad Sarajevo.


Tientallen films en documentaires zijn er inmiddels gemaakt over het bloedbad in een stadje in het oosten van Bosnië. Tijdens de oorlog op de Balkan werden in juli 1995 in de ‘veilige’ moslimenclave Srebrenica 8000 mannen en jongens bruut vermoord door het Bosnisch-Servische leger. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat dat moest waken over de veiligheid van de moslims, kon een bloedbad niet voorkomen.

Vijftien jaar later is ‘Srebrenica’ geschiedenis. Maar de littekens die de genocide in het Bosnische dorp heeft achtergelaten zijn verre van genezen. ‘Belvedere’ laat zien hoe het naoorlogse leven eruit ziet van de vrouwen die overleefden en achterbleven.

Zoeken
De camera volgt een aantal van hen die hun dagen slijten met het zoeken naar stoffelijke overschotten van hun geliefden. Het zijn de moeders, echtgenotes en zussen van Bosniërs die zijn omgekomen tijdens de genocide van Srebrenica in 1995.

De vrouwen van Srebrenica houden krampachtig vast aan hun zoektocht naar het stoffelijke overschot van hun familieleden. Ze kunnen pas rusten als de overblijfselen geïdentificeerd en begraven zijn. En ze wachten – tevergeefs – op het moment dat ook de gruwelbeelden uit hun herinneringen zijn verbleekt.

Gruwelijker
Regisseur Ahmed Imamovic denkt dat het gruwelijker is te kijken naar de littekens die de oorlog heeft achtergelaten, dan naar de oorlog zelf. ‘Het is mensonterend te zien hoe deze vrouwen 15 jaar na de massamoorden nog steeds zoeken naar de botten van hun zoons en echtgenoten’, zegt de filmmaker die eerder een Europese filmprijs won voor zijn film over de belegering van Sarajevo.

‘Belvedere’ is de cynische naam van het vluchtelingenkamp dat is ingericht voor overlevenden die wachten op nieuws over hun vermoorde geliefden. Forensische experts proberen al jaren resten uit de vele massagraven door middel van DNA te identificeren.

‘Het is een emotionele, harde film’, zegt één van de toeschouwers na de première die door een paar honderd mensen werd bezocht. En: ‘Het is belangrijk dat dit soort films wordt gemaakt zodat we nooit vergeten wat er in Srebrenica is gebeurd’.

Roep
Voor filmmaker Imamovic is het vooral ook een roep om gerechtigheid: ‘Het is schandalig dat oorlogsmisdadigers als generaal Ratko Mladic, die deze genocide op hun geweten hebben, nog vrij rondlopen. Alleen als dat soort schurken zijn opgepakt, kan het rouwproces van de overlevenden echt beginnen.’

Beluister de radioreportage hier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s