Leeuwarder politieagent op missie in Kosovo

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant op 28 december 2010

PRISTINA-

Zo ben je politieagent in Leeuwarden, en zo ben je het in Kosovo. Riemer Boersma (53) ging een grote uitdaging aan. Door de Nederlandse politie is hij voor een jaar uitgezonden op een EU-missie naar Kosovo, het jongste land van Europa dat zich in 2008 afscheidde van Servië.

De Leeuwarder politieagent voelt zich als een vis in het water als hij door de straten van Gracanica, een Servische enclave in Kosovo, loopt. Hij stapt het locale politiebureau binnen. “Hier werk ik nou iedere dag.”

Hij start de computer op en kijkt of er nog nieuws is. Op zijn bureau ligt een stapel rapporten die hij nog moet verwerken. “Ik doe hier eigenlijk hetzelfde werk als ik in Leeuwarden ook deed”.

Boersma wilde altijd al eens naar het buitenland voor zijn werk. “Nu is het er eindelijk van gekomen”, vertelt de Leeuwarder enthousiast terwijl hij een kop koffie drinkt in een Kosovaars café. Na een selectieprocedure vertrok hij in augustus naar Kosovo. Daar loopt hij nu al vijf maanden trots rond in zijn donkerblauwe Nederlandse politie-uniform. Op de achterruit van zijn politiewagen heeft hij een klein Fries vlaggetje geplakt.

Boersma is ‘chief advisor’ in de gemeente Gracanica. Dat houdt in dat hij voor de Europese Unie over de schouders van de plaatselijke politiecommandant meekijkt. Hij adviseert hem in de dagelijkse politietaken: “Dan gaat het om veiligheid op scholen, het verkeer, en diverse managementtaken. Maar ook grote evenementen zoals de verkiezingen begin december. Dan is het mijn taak de inzet van Kosovaarse politie op stembureaus te beoordelen.”

En dat werk bevalt hem heel goed. Boersma woont in de hoofdstad Pristina. Iedere doordeweekse dag rijdt hij in een EU-landrover naar ‘zijn’ bureau in Gracanica, zo’n 10 kilometer verderop.

Op patrouille gaat er altijd een tolk mee. Toen Boersma hoorde dat hij naar Kosovo werd uitgezonden, nam hij zich voor de taal te leren. Dat viel niet mee. “In Pristina spreekt men Albanees, maar in Gracanica is de voertaal Servisch. Dat schiet niet op.” Hij kan inmiddels wel in beide talen gedag zeggen.

Die tweetaligheid ligt ook nog eens gevoelig in Kosovo. Na de Kosovo-oorlog in 1999 werd het land overwegend etnisch Albanees. Maar in een paar gebieden bleven Serviërs wonen, zoals in de enclave Gracanica. Hoewel de oorlog voorbij is, zijn er nog steeds spanningen tussen deze bevolkingsgroepen. Boersma merkt  weinig van die spanningen maar is toch voorzichtig: “Je wilt mensen niet beledigen door ze in de verkeerde taal aan te spreken. En op hun voorhoofd staat niet of ze Serviër of Albanees zijn”, aldus de nuchtere Leeuwarder.

Vijf maanden is Riemer Boersma nu van huis. Leeuwarden heeft hij nog geen moment gemist. “Je bent natuurlijk wel lang bij je familie en vrienden vandaan”. Gelukkig ligt Kosovo niet aan de andere kant van de wereld, dus kwam zijn vriendin in oktober gewoon op bezoek.

Toch mist hij de gezelligheid van thuis zo nu en dan. “Je woont hier toch alleen. Mijn grootste vriend hier is de computer. Via msn heb ik om de dag wel even contact met het thuisfront.”

Met de jaarwisseling gaat Boersma ‘op vakantie’ naar Leeuwarden. Maar met de kerstdagen moet hij gewoon werken in Kosovo. Ook dan hoeft hij Nederland niet al te veel te missen. Met zijn Nederlandse collega’s heeft Boersma een hechte band. “Eerste kerstdag vieren we samen. Met hapjes, drankjes en misschien zelfs wel oud-Hollandse spelletjes.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s