Japanse Bed & Breakfast met Nederlands tintje

(Wereldomroep, radioreportage, 25 oktober 2011)

Het is een stuk verder van huis, maar de Japanse Alpen doen zeker niet onder voor ‘onze’ Zwitserse. En als je het Albert Kikstra vraagt, is de sneeuw er zelfs aanzienlijk beter. Vijf jaar geleden begon hij samen met zijn Japanse vrouw een Bed & Breakfast in Hakuba, een toeristisch wintersportdorp in de provincie Nagano.

Wie denkt dat in Japan geen ruimte voor natuur is, heeft het mis. Er mogen dan veel mensen wonen, maar 70 procent van de bevolking resideert in de grote steden. Rijd je 200 kilometer buiten Tokio, dan vind je oorverdovende stilte en een fenomenaal berglandschap.

’s Zomers is het er grasgroen en ’s winters ziet het er spierwit van de sneeuw. Kikstra: ‘Het is hier zo ongelooflijk mooi. Ik kan me een leven zonder bergen niet meer voorstellen.’

Hakuba
Bekend van de Olympische Spelen van 1998, is Hakuba één van de bekendste wintersportplaatsen van Japan. Skiërs en snowboarders uit het hele land komen er de pistes bedwingen. En niet alleen Japanners hebben hun weg gevonden naar de Japanse Alpen. Steeds meer buitenlandse vakantiegangers brengen er hun winters door.

‘We krijgen veel Australische gasten’, vertelt Albert Kikstra (42) terwijl hij bij de voordeur zijn schoenen verruilt voor pantoffels. Een belangrijke Japanse traditie die Kikstra zich graag eigen maakte. ‘Ik vind het wel prettig. Zo hou je de boel goed schoon binnen.’

Nederlandse gasten
Hij zou graag meer Nederlandse gasten ontvangen in de Bed & Breakfast. ‘Maar die vinden Japan vaak te duur.’ Volgens Kikstra valt dat echter reuze mee. ‘De vliegticket is prijzig, maar het skiën en de accommodatie zijn hier veel goedkoper dan in Oostenrijk of Frankrijk.’

Na 16 jaar in Nieuw-Zeeland als melkveehouder te hebben gewerkt, vertrok Kikstra naar het moederland van zijn Japanse vrouw. Op zoek naar een mooie plek om ’s zomers te kunnen mountainbiken, stuitte de fanatieke fietser op een knus houten huisje in Hakuba. Het bleek een hotel dat te koop stond. Kikstra en zijn vrouw Fumika kochten het en maakten er een Bed & Breakfast van. Een jaar later werd hun dochter Anna, nu vier jaar oud, geboren.

Gekkenwerk
In de zomermaanden is het nagenoeg uitgestorven in Hakuba. Voor de lange blonde Hollander is dat geen probleem. Hij verveelt zich niet zo snel. ‘In de winter is het drie tot vier maanden gekkenwerk, dan is het zo druk. In de zomer kan ik lekker lange tochten fietsen en pleeg ik onderhoud aan het huis.’

Vier winters achtereen liepen de zaken goed in Bed & Breakfast Santana. Maar dit jaar kan het wel eens anders worden. Na de grote aardbeving in maart dit jaar blijven toeristen massaal weg uit Japan. Ze zijn bang voor radioactieve straling na de ontploffing in de kerncentrale Fukushima. ‘Dat gaat ons zeker parten spelen deze winter’, zegt Kikstra. Maar hij probeert zijn vaste gasten via de mail gerust te stellen. ‘We zitten er 400 kilometer vandaan, hier is niets aan de hand.’

Na 22 jaar buiten Nederland is Japan nu zijn thuis. Nederlands spreekt hij zelden nog. ‘Spreken gaat nog wel, maar schrijven wordt al lastig’, zegt hij met een licht Engels accent. ‘Nederlands is nu mijn derde taal, na Engels en Fries.’ Als vierde taal wil hij Japans wel opvoeren. ‘Maar dat gaat nog niet zo goed.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s