Radioactief golfen in Fukushima

(Dagblad De Pers, 23 oktober 2011)

Door: Mitra Nazar
Gepubliceerd: zondag 23 oktober 2011 22:26
Update: maandag 24 oktober 2011 06:35

Het gras op de golfbaan in Minamisoma is te lang. Terwijl zijn stralingsmeter op tilt slaat, klimt de eigenaar toch maar op de maaier. Zijn klanten staan aan de rand van het veld ballen te slaan. Het gras mogen ze niet op.

Het is zaterdagmiddag in Minamisoma. Het stadje in de provincie Fukushima is nagenoeg uitgestorven. De straten zijn leeg, luikjes voor de winkelruiten zijn al zeven maanden dicht. Minamisoma ligt op 25 kilometer van de kerncentrale in Fukushima. Na de verwoestende aardbeving en tsunami op 11 maart vertrokken 60.000 van de 70.000 inwoners naar veiligere plekken in het land. Inmiddels is de helft daarvan terug. Volgens de overheid is het weer veilig om er te wonen.

De kleine golfbaan ligt vlakbij de grens van het officiële evacuatiegebied rond de kerncentrale. Binnen 20 kilometer evacueerde de Japanse overheid alle bewoners. Minamisoma ligt net buiten die zone. Anders dan in de rest van de stad is het druk op de golfbaan. Alle banen zijn bezet, mannen van middelbare leeftijd slaan ontspannen hun balletjes in het te lange gras.

In juni opende Shiga Yoshinobu de deuren van zijn golfbaan weer. ‘Je moet de mensen toch wat te doen geven’, zegt hij. ‘Velen zijn hun huizen kwijtgeraakt, hebben zelfs dierbaren verloren. Als je zoiets meemaakt moet je ergens stoom kunnen afblazen.’

Te riskant 
Maar over de straling maakt iedereen zich zorgen. Yoshinobu staat iedere ochtend voor hij de tent opengooit met zijn stralingsmeter bij het gras. ‘Je ziet dat-ie omhoog schiet zodra je de meter laag bij de grond houdt.’ De maximale hoeveelheid die Yoshinobu mat, een paar weken geleden, was 2,5 microsievert. ‘Dat is veel te hoog.’

Tot nu toe maaide hij het gras iedere week. Maar sinds hij zulke hoge niveaus van radioactiviteit meet, begint hij het te riskant te vinden. Door te maaien kunnen de atoomdeeltjes loskomen en zich verspreiden. ‘Maar ik moet wel, anders staat het gras hier over een maand tot je knieën.’

Als hij dan toch maar op de grasmaaier klimt, trekt hij plastic hoesjes over zijn schoenen, doet een kapje over zijn haar en zet een mondkapje op. ‘Ik weet niet of het helpt, maar ik neem het zekere toch voor het onzekere.’

Mondkapje 
Zijn klanten mogen onder geen beding over het gras lopen, hoewel ze wel urenlang aan de rand van het veld ballen staan te slaan. Yoshinobu zelf rijdt aan het eind van de dag met een automatische ballenruimer het veld over. Maar ook dan trekt hij plastic hoesjes over zijn schoenen en doet een mondkapje om.

Op lange termijn is het alles behalve veilig in Minamisoma. Dat realiseren de golfers zich wel degelijk. Maar verhuizen is voor veel mensen geen optie, legt Yoshinobu uit. ‘Ons leven is hier, we hebben banen die we niet zomaar opgeven.’ En het gevaar? ‘Dat ligt op de loer’, lacht hij. Maar de hele dag binnen zitten met ramen en deuren gesloten is ook niet gezond. ‘En er is zoveel stress, dat deze mannen meteen een hartaanval zouden krijgen als ze ook niet meer kunnen golfen.’

Geen hoop 
Minamisoma is dubbel hard getroffen door de ramp in maart van dit jaar. Door de tsunami spoelden vele huizen aan de kust compleet weg, 660 inwoners kwamen om het leven. Nog altijd worden 23 mensen vermist, maar de hoop dat die nu nog gevonden worden is inmiddels opgegeven.

De overheid is sinds deze maand op verschillende plaatsen in Minamisoma de bodem aan het vervangen. Bij de basisschool naast de golfbaan is men druk met graafmachines in de weer.

Het is nog niet bekend waar de radioactieve grond gedumpt moet worden. Geen enkele gemeente in de provincie Fukushima werpt zich vooralsnog vrijwillig op.

Ook Yoshinobu wil het gras van de golfbaan vervangen, maar omdat het zijn eigen grond is, draait hij zelf op voor de kosten. ‘Daar hebben we misschien volgend jaar weer genoeg geld voor.’

===
Zeven maanden na de ramp zijn van de 54 kerncentrales in Japan 10 in bedrijf. Premier Yoshihiko Noda wil dat de andere kerncentrales zo snel mogelijk weer in gebruik worden genomen omdat er een tekort aan elektriciteit is.

===

In september gingen in Tokio 60.000 mensen de straat op om te demonstreren tegen kernenergie. De anti-kernenergieclub in Fukushima heeft na de ramp het ledental zien verdubbelen.

===

Nadat vorige maand grote hoeveelheden radioactieve straling in rijst uit Fukushima werd gevonden, wordt nu op grote schaal getest. Ook vis, groente en vlees hebben sinds de ramp met de kerncentrale verhoogde straling.

===

Elektriciteitsbedrijf Tepco, eigenaar van de kerncentrale in Fukushima, heeft de Japanse overheid om 6,7 miljard euro steun gevraagd om schadeclaims te kunnen betalen. Shiga Yoshinobu heropende zijn golfbaan in Fukushima.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s