‘Songfestival een vloek voor Bakoe’

Metro, donderdag 3 mei 2012. Pagina 6

‘Het Songfestival is een vloek voor de stad’

BAKOE- ‘Het was alsof er een bom ontplofte’. De Azerbeidzjanse Shirin Baji Rzayeva (58) heeft wel wat meegemaakt in haar leven. Sovjettanks in de straten van Bakoe en later de Karabach-oorlog met Armenie. Maar toen twee weken geleden midden in de nacht een bulldozer het dak van haar huis insloeg, stond ze doodsangsten uit.

Haar hele straat is inmiddels een ruïne. Overal liggen betonblokken, losse stenen en stukken hout. Het dak van het de oude flat is een gapend gat. De zon schijnt rechtstreeks op de keukentafel naar binnen. ‘Ik hoop dat bezoekers van het Eurovisie Songfestival dit ook zien. Onze president behandelt mensen als beesten’, Rzayeva trekt een verwrongen gezicht.

Na het binnenhalen van het Eurovisie Songfestival heeft de omstreden Azerbeidzjanse president Ilham Aliyev zijn nieuwbouwplannen in hoog tempo opgevoerd. Al een paar jaar is het steenrijke olielandje de hoofdstad Bakoe stevig aan het opknappen. Miljoenen worden uitgegeven aan dure hotels, marmeren gevels en gloednieuwe kantoorgebouwen met glimmende ramen. Het hoogste gebouw ter wereld is in de maak en op dit moment wordt het poepchique Chrystal Hall afgebouwd, waar het Songfestival eind mei zal plaatsvinden.

Vorige maand werden 280 families uit hun flats gezet voor een nieuwe boulevard bij de Chrystal Hall. En deze maand is de hele Shamsi Badalbaylistraat, waar Rzayeva al decennia met haar familie woont, aan de beurt. Een paar dagen voor de plotselinge nachtelijke sloopactie, kwam er iemand aan de deur met de boodschap dat Rzayeva haar koophuis moest verlaten. Nieuwe hotels en een luxe winterpark zouden er moeten komen. ‘De staat zou mijn huis wel kopen voor een schamel bedrag waar ik nooit een ander huis in Bakoe voor kan terug kopen’. Dus weigert Rzayeva te vertrekken.

De autoriteiten passen een veel gebruikte methode toe, legt ze druk gebarend uit. Gewoon beginnen met slopen terwijl de bewoners nog binnen zitten. ‘Ze doen het ’s nachts, om ons bang te maken. En ze gaan door tot het te gevaarlijk is om hier nog te wonen’. Inmiddels zijn al haar buren gevlucht voor de bouwterreur. Alleen Rzayeva en haar zoon Haji houden voet bij stuk. ‘Ik heb jarenlang in de oorlog met Armenie gevochten voor dit land en dit krijg ik als dank?’, zegt Haji verontwaardigd. ‘Het Songfestival is een vloek voor de stad’, aldus Rzayeva. Met 48 miljoen euro budget wordt Bakoe het duurste Eurovisie Songfestival ooit. ‘En ze kunnen mij niet eens normaal bedrag betalen voor mijn huis. Schande!’

Inmiddels is er weinig over van dat huis. De waterleiding is stuk, elektriciteitskabels hangen los. Overal ligt stof. De sloop van het stratenblok gaat iedere dag door. Voordat het Songfestival van start gaat, moet alles tegen de vlakte zijn. Rzayeva’s protest gaat om meer dan alleen geld. Het huis is haar eigendom, het is een principekwestie. ‘Ik blijf hier zitten, ook al bulldozeren ze me de dood in’.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s