Nederlander doet in visdobbers op Servische platteland

Gepubliceerd op donderdag 11 oktober in AD/Haagsche Courant

Belgrado – Mitra Nazar

Alle dorpsbewoners kennen hem als die vrolijke Hollander met zijn visdobbers. De Voorburger Laurens van der Zijden is een opvallende verschijning in Stara Pazova, een dorp op het Servische platteland. Drie jaar geleden verruilde de ondernemer in visgerei Voorburg voor Servië, het land waar zijn vrouw vandaan komt. Hij voelt zich er als een vis in het water. ‘Het is alsof ik iedere dag op vakantie ben’, vertelt hij op een mooie nazomerdag de de riante tuin achter zijn zelfgebouwde huis.

Het begint allemaal tien jaar geleden als Van der Zijden de liefde van zijn leven tegenkomt. Gewoon op een strandfeest in Scheveningen. Hij werkt voor een hengelsportgroothandel, zij als tolk bij het Joegoslavië Tribunaal. Binnen een paar jaar is er een huwelijk en twee kinderen. Maar dan slaat de heimwee toe: ‘Tanja, mijn vrouw kon niet wennen in Nederland, ze wilde terug naar Servië’. Daar hoeft Van der Zijden niet lang over na te denken: ‘Ik voelde meteen een klik met dit land, ik wist dat onze toekomst hier lag.’ Het gezin verhuist en Van der Zijden begint zijn eigen zaak. Hij exporteert bijzondere handgemaakte visdobbers, die hij in Servië laat maken, naar Nederland. Binnen mum van tijd heeft hij een productielijn op poten gezet. De dobbers laat hij in een fabriek in het zuiden van het land maken, het lood haalt hij uit een andere regio en de de tuigjes om visdraad op te spannen worden gemaakt in een kleine plasticfabriek om de hoek. Daar heeft hij vijf Servische dames in dienst om de boel voor hem in elkaar te zetten en in te pakken. De Voorburgse ondernemer heeft nog geen moment spijt gehad, ‘Het is zo kicken hierzo!’ De Haagse tongval is het enige dat zijn roots nog verraadt.

Alles wat Van der Zijden doet gaat gepaard met een enorme dosis enthousiasme. Een permanente glimlach staat op zijn gezicht. De zaken gaan voorspoedig, maar ook het leven in Servië doet hem goed: ‘In Nederland was ik vaak gestrest, daar is alles zo druk en overgeorganiseerd. Hier leven mensen veel langzamer en ze communiceren meer met elkaar. Ik ken al mijn buren en heb nooit meer stress’, vertelt de ondernemer terwijl hij in korte broek de barbecue aansteekt. Zaken doen in een land als Servië roept altijd wel vragen op over corruptie. Van der Zijden is zich ervan bewust maar heeft er nog nooit mee te maken gehad. ‘Je hoort die verhalen, maar ik heb het nog niet gezien. Ik werk alleen voor Nederlandse markt, dat scheelt misschien.’ Dozen vol visspullen staan opgeslagen op zolder. De Voorburger rommelt wat door de pakketten met meer dan honderd verschillende soorten dobbers. Wildenthousiast vertelt hij over zijn kaperdobbers, snoekbaarsdobbers en dobbers in verschillende kleuren. Onlangs begon hij met speciale vissetjes voor meisjes, compleet in het roze. Zijn 8-jarige dochter Jelena heeft er al mee gevist, ‘Ze vond het geweldig en ving meteen de grootste vis!’.

Het vlees is inmiddels klaar, de tuintafel gedekt. De kinderen, die tweetalig worden opgevoed, spelen in de boomhut die hun vader voor ze bouwde. ‘Aan tafel!’, roept Van der Zijden. ‘Zie je nou wel, het leven is hier echt goed.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s