Servië woedend om vrijspraak Gotovina

In Servië is woedend gereageerd op de vrijspraak van de Kroatische generaal Ante Gotovina en politiecommandant Mladen Markac. Een paar honderd Servische nationalisten hebben zaterdag gedemonstreerd voor het presidentiële paleis in Belgrado. Na een protestmars en speeches van de plaatsvervangend leider van de Servische Radicale Partij, werd er een Kroatische vlag in brand gestoken.

Vanmorgen vertelde ik over de Servische reacties bij Goedemorgen Nederland (KRO) op Radio 1. Terugluisteren!

Gotovina en Markac waren veroordeeld voor het vermoorden en uitdrijven van etnisch Serviërs in Kroatie tijdens ‘Operatie Strom’ in 1995. Vrijdag werden ze in hoger beroep vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

President Nikolic kwam vrijdag met een statement waarin hij zei dat het Joegoslavië Tribunaal niet objectief is maar louter een ‘politiek instrument’. De vrijspraak is slecht voor de stabiliteit in de regio en het haalt oude wonden open, zei hij.

Op banners staan teksten als ‘Niemand is schuldig tot is bewezen dat hij Servier is’, wat vertolkt wat veel Serviërs denken: dat het Joegoslavië Tribunaal alleen is opgericht om Serviërs te veroordelen. Sommigen noemen het zelfs ‘Servië Tribunaal’. Met deze vrijspraak worden zij bevestigd in hun oordeel. De Kroatische vlag ging in vlammen op onder luid geroep van leuzen als ‘Vrijheid voor Seselj’, ‘Ratko Mladic!’ en ‘Stop de tirannie van Den Haag’.

De demonstratie werd georganiseerd door de Servische Radicale Partij. Een partij die bekend staat om zijn afkeer van het Joegoslavië Tribunaal en alles wat met Europa te maken heeft. Ze wapperden vlaggen met de foto van hun leider Voljislav Seselj, die al een jaren in Den Haag zit waar hij terecht staat voor oorlogsmisdaden.

Van de nationalisten was te verwachten dat ze op deze manier zouden reageren. Dat zijn de mensen die oorlogsmisdadigers als Mladic en Kardzic als helden zien. Zij zullen altijd blijven zeggen dat er een complot tegen Servië gaande is.

Maar juist ook voor Serviërs die zich distantiëren van nationalistische retoriek is de vrijspraak als een schok gekomen. Juist die mensen die het Tribunaal wel erkennen en vinden dat oorlogsmisdadigers als Mladic en Karadzic veroordeeld moeten worden, weten niet nu meer wat ze moeten geloven.

Er werd ook gedemonstreerd voor het EU-kantoor in Belgrado. Demonstranten riepen op alle banden met het Tribunaal te verbreken en te stoppen met de onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s