Roma in Servië massaal op zoek naar beter leven

Euranet (RNW), dinsdag 11 december 2012

Het wordt steeds moeilijker voor Roma uit Servië om naar de EU te reizen en daar asiel aan te vragen. De Servische overheid heeft strengere grenscontroles ingevoerd nadat de EU het land op de vingers heeft getikt over te veel valse asielaanvragen uit Servië.

 - ©Mitra Nazar

©Mitra Nazar

Ruim zestig procent van de Servische asielaanvragen komt van de Roma. In Servië wonen naar schatting 400 tot 500 duizend Roma. Ze leven geïsoleerd in armoedige Roma settlements, vaak zonder stromend water en elektriciteit. De meeste Roma hebben geen baan en kinderen gaan nauwelijks naar school. Ze worden als tweederangs burgers gezien. Op zoek naar een beter leven trekken veel Roma weg. Ze vragen asiel aan in Duitsland, Nederland of Frankrijk.

Correspondent Mitra Nazar trok naar een Romawijk in Belgrado en sprak daar met een vrouw die steeds opnieuw blijft proberen Duitsland binnen te komen, of Nederland. Het is haar dochter al gelukt. ‘Die zag er niet zo donker uit.’ Het kost haar steeds geld, de busreis naar de Duitse grens, en de kans is klein dat het haar lukt. Maar ze is vastbesloten om de EU te bereiken. Weg van de slechte omstandigheden in Servië.

Beluister de radioreportage hier

Het is nog onbekend of de Europese Unie visa voor de Westelijke Balkan weer zal invoeren. Dat hangt er vanaf of de Servische regering erin slaagt het aantal asielaanvragen omlaag te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s