Servië smult van Rudolph

Gepubliceerd in NRC Next, vrijdag 26 april 2013

Zondag brengt TV-kok Rudolph van Veen een bezoek aan Belgrado. Hij gaat zelfgebakken taarten van Servische amateurkoks beoordelen. Maar anoniem over straat zit er niet in. Iedereen kent Rudolph; hij heeft de status van een rockster in Servië. 

IMG_7478

“Komt hij echt naar Belgrado?” Vraagt Jasna Vasilev (21) met grote ogen, alsof haar popidool zojuist een uniek concert heeft aangekondigd. “Je maakt een grap!” In een flatgebouw in een verre buitenwijk van Belgrado waar Jesna samenwoont met haar zus Jelena (25), staat de televisie standaard op 24Kitchen. De zussen kijken iedere dag naar de Nederlandse TV-kok Rudolph van Veen. “Als er een andere kok op komt, zet ik ‘m uit”, zegt Jelena resoluut. “Ik wil alleen Rudolph zien.” Jasna schrijft driftig alle ingrediënten op die Rudolph gebruikt om een chocoladetaart te bakken. Jelena kookt niet, maar is bijna geobsedeerd door de klanken van de Nederlandse taal en het excentrieke uiterlijk van de kok. “Ik hou van zijn blonde haren, en van zijn brilmonturen. Hij is een echte hipster!” roept ze uit. “En heel knap..”, voegt Jasna blozend toe.

Om de uitspraak te vergemakkelijken wordt Rudolph van Veen in Servië ‘Rudolf van Vin’ genoemd. FOX Servië haalde 24Kitchen eind 2011 binnen, niet wetend of het wel zou aanslaan. Maar Rudolph werd in korte tijd een televisiepersoonlijkheid met de status van een levende legende. “Op de Balkan hebben we inderdaad het meeste succes”, reageert Van Veen via de telefoon. “Das zo gek hè. Dan heb je opeens fans in Servië. Ik heb echt geen idee hoe dat komt”.

Toen van Veen vorig jaar voor het eerst op uitnodiging van FOX in Belgrado was, werd hij al op het vliegveld opgewacht door fans die met hem op de foto wilden. “Ik dacht: hoe wéten ze dit?” Zijn bezoek werd een nationale happening met Rudolph-look-a-likes, gillende fans en de voltallige Servische pers die ervoor uitrukte. “Ik kwam in mijn hotel aan en zelfs in de lobby stond de TV op 24Kitchen. Das toch best vreemd hoor”, aldus van Veen die zijn roem in Servië nog niet helemaal lijkt te bevatten. Inmiddels zijn er maar weinig Serviërs die Rudolph niet kennen. Als er geen voetbal is, staat zelfs in cafe’s de televisie op 24Kitchen.

“Wij Serviërs houden van lekker eten”, zegt tandarts en Rudolph-fan Veljko Drecun (38) grijnzend. “Maar traditionele Servische gerechten zijn zwaar, vet en hebben een lange bereidingstijd”. Drecun kijkt iedere dag naar zijn favoriete programma ‘De makkelijke maaltijd’ waarin Rudolph binnen een half uur een gerecht op tafel tovert. “Ik denk dat de nieuwe generatie geen zin meer heeft om dagenlang in de keuken te staan, ook in Servië.”

Het enthousiasme voor een Nederlander is opvallend. Het imago van Nederland kan in Servië wel een boost gebruiken. Veel Serviërs denken bij Nederland aan het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag, in de ogen van velen een anti-Servisch instituut. “Dat is voor veel mensen de eerste associatie”, zegt Drecun. “Maar nu zien we ook eens een andere kant van Nederland. Iets wat eens niks te maken heeft met politiek of oorlogsmisdadigers”

Menig Serviër spreekt inmiddels een klein woordje ‘Rudolph-Nederlands’. “Knooflauk”, roept Drecun. “Dat woord ken ik. Rudolph gebruikt vaak knoflook in zijn gerechten. ‘Hiel maakelik’ zegt hij dan”. Drecun wil binnenkort een andijviestampot proberen. “Ik ben benieuwd, een heel vreemde combinatie”.

De bekende Servische actrice en TV-kokin Gorica Popovic (60) presenteert zondag samen met Van Veen een taartenbakwedstrijd in winkelcentrum Ušće. “Ik ben niet jaloers op zijn populariteit hoor”, lacht ze hartelijk. “Ik ben zelf groot fan, we kijken met de hele familie.” Popovic kan de populariteit van de blonde kok wel verklaren: “Zijn stijl is totaal nieuw voor ons, het is hier nog heel modern”. Na de oorlog in de negentig begint Servië langzaamaan uit een isolement te kruipen, legt de actrice uit. “We willen die slechte jaren graag achter ons laten en vooruit kijken. We willen weten wat er in de rest van Europa gebeurt. Het klinkt misschien gek, maar daar hoort Rudolph bij.”

De zussen Jelena en Jasna zitten ondertussen op de bank naar youtube-filmpjes van Rudolph’s vorige bezoek aan Belgrado te kijken. “Kijk nou, hij is toch knap”, gilt Jasna. “Zie je dat dan echt niet?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s