TV-kok Rudolph ster in Servië

Gepubliceerd in Brabants Dagblad, maandag 29 april 2013

TV-kok Rudolph van Veen is zo populair in Servië dat hij er niet anoniem over straat kan. Afgelopen weekend bracht hij een bezoek aan Belgrado waar hij werd onthaald als een rockster.

IMG_7654

Flitsende camera’s en gillende tienermeisjes. Het lijkt alsof er een popconcert gaande is in winkelcentrum Ušće in Belgrado. Maar het is geen Servische rockster die daar op het podium staat, het is de Tilburgse TV-kok Rudolph van Veen die op zondagmiddag een taartenbakwedstrijd presenteert.

Verbaasd over de enorme opkomst loopt Van Veen, begeleid door vier man beveiliging, door het winkelcentrum. “Dit zijn wel heel veel mensen ja”, zegt hij enigszins overrompeld. “Zo heb ik het in Nederland nog niet gezien”. Er zijn naar schatting vijfhonderd fans op het evenement afgekomen. Om de haverklap spreken fans hem aan. Iedereen krijgt een handtekening, de chefkok slaat niemand over. Het zijn kinderen, huisvrouwen, tieners, zelfs stoere mannen die een glimp proberen op te vangen van hun idool.

In Servië wordt de TV-kok voor het gemak ‘Rudolf van Vin’ genoemd. FOX Servië haalde zijn themakanaal 24Kitchen eind 2011 binnen, niet wetend of het wel zou aanslaan. Maar binnen korte tijd werd Rudolph een televisiepersoonlijkheid met de status van een rockster. Er zijn inmiddels maar weinig Serviërs die hem niet kennen. Zelfs in cafe’s staat de televisie afgestemd op de kookzender met Rudolph van Veen in de hoofdrol.

IMG_7645

Zijn plotselinge populariteit in Servië valt moeilijk te verklaren. Het is een combinatie van het opvallende uiterlijk van de chefkok en een kookstijl die de Serviërs nog niet kenden. “Traditionele Servische gerechten zijn zwaar, vet en hebben een lange bereidingstijd”, zegt Veljko Drecun, liefhebber van het programma ‘De makkelijke maaltijd’ waarin Van Veen binnen een half uur een gerecht op tafel tovert. “Dit is nieuw voor ons. En hij is gewoon een hele goede kok”.

Het hele weekend rent de chefkok van hot naar her in Belgrado. Zaterdag was hij speciale gast op een heuse Rudolph fan-ochtend, ’s middags maakte hij koninginnesoep voor genodigden op de Nederlandse ambassade. Tussendoor staat hij de voltallige Servische pers te woord en deelt hij handtekeningen uit. “Het is grappig om te zien dat zelfs grote stoere mannen om een handtekening vragen”, aldus Van Veen, die zijn roem in het Balkanland nog niet helemaal lijkt te bevatten. “Weet je, het gaat allemaal om het koken. Het draait niet om mij, het is geen rockconcert”.

Maar daar denken de Servische fans anders over. “Rudolph is een ster in Servië”, zegt Katarina Bijelanovic, die met haar twee nichtjes vooraan het podium staat. “Al mijn vrienden kijken naar zijn shows. Waarom? Hij heeft charisma, ziet er hip uit en hij is oprecht vriendelijk”. Ook haar nichtje Nadja (7) is fan. “Ik hou van Rudolph”, zegt ze opgelaten nadat ze met hem op de foto is gegaan.

IMG_7557

Het zijn vooral vrouwen die smelten als Van Veen het podium op komt. Milena Popovic (30) houdt met trillende handen haar digitale camera in de lucht. Het is te druk om dichterbij te komen. Popovic vindt zijn kookkunsten een verademing naast de traditionele Servische kookprogramma’s: “Ik kan bijna alles maken. Het is overzichtelijk, hij legt alle stappen helder uit.”

Terwijl vijf genomineerde amateurbakkers bezig zijn met het decoreren van een chocoladetaart, pakt Van Veen de microfoon: “Belgrado is een van de vriendelijkste steden waar ik ooit ben geweest!”, roept hij de menigte toe. Het publiek applaudisseert en juicht. “Dit is zo spannend!”, zegt Milena Popovic terwijl ze een foto probeert te maken. “Hij ziet er in het echt precies zo uit als op TV!”.

IMG_7545

IMG_7534

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s