Babyrevolutie Bosnie verenigt verdeeld volk

Babyrevolutie Metro

Gepubliceerd in Metro, 24 juni 2013

SARAJEVO

De dood van de drie maand oude baby Berima Hamidovic heeft demonstraties in de Bosnische hoofdstad Sarajevo opnieuw doen oplaaien. Vorige week gingen weer tienduizend boze Bosniërs de straat op.

De grootste protestacties sinds de oorlog begonnen begin juni vanwege een politiek dispuut over burgerservicenummers dat grote gevolgen heeft voor pasgeboren baby’s. Sinds februari worden er geen ID-nummers meer uitgegeven waardoor baby’s geen zorgverzekering en reisdocumenten kunnen krijgen. Gevolg van een uit de hand gelopen meningsverschil tussen Bosniak (moslim), Servische en Kroatische parlementsleden over de vraag of burgerregistratie op staatsniveau of lokaal niveau moet gebeuren.

Moeders met kinderwagens omsingelden het parlement waardoor ministers en parlementsleden uren opgesloten zaten. De acties kregen al gauw de bijnaam ‘Babyrevolutie’.

Onderhandelingen over de burgerservicenummers liggen stil, demonstranten zijn voorlopig niet van plan te stoppen met acties. Iedere dag verzamelt een groepje actievoerders zich bij het parlement om te laten zien dat het zo niet verder kan en te praten over verdere acties.

“Het maakt ons niet uit tot welke etnische groep je behoort, parlementariërs moeten het hele volk vertegenwoordigen”, zegt Emir Hodzic, een van de organisatoren. “We eisen simpelweg dat ze hun werk doen”.

Bosnië is sinds 1995 bestuurlijk verdeeld in de drie etnische groepen die elkaar tijdens de oorlog bevochten. De Dayton-akkoorden maakten een einde aan de bloedige gevechten, maar lieten het land verdeeld achter; opgedeeld in een Servische republiek en een Bosnisch-Kroatische Federatie met ieder verregaande zelfstandigheid. Maar besluitvorming op landelijk niveau loopt steevast uit op onenigheid en stagnatie waardoor het land zich traag ontwikkelt.

De ruzie over burgerservicenummers is één van de vele problemen. “Al twintig jaar zitten we met een niet functionerend politiek systeem”, aldus Hodzic. “Maar dit is de druppel. Nu is er een kind gestorven”.

Het is voor het eerst dat mensen van alle etnische groepen samen strijden voor hetzelfde doel. Ze willen een beter leven, naar de toekomst kijken en de etnische strijd achter zich laten. Ze hekelen de nationalistische retoriek die de politieke elite keer op keer gebruikt om het volk verdeeld te houden.

Tien jaar geleden had zo’n opstand nog niet kunnen gebeuren, denkt Hodzic. Daar was de oorlog te vers voor. “Maar mensen realiseren zich nu langzaam dat ze dezelfde problemen hebben en dat etnische verdeeldheid niet de oplossing is”.

Volgens een onlangs uitgebracht rapport van Eurostat is Bosnië het armste land van Europa. Door het politieke gesteggel en gebrek aan vooruitgang staan ook onderhandelingen voor toetreding tot de Europese Unie op een laag pitje.

De demonstranten eisen dat het probleem met burgerservicenummers voor 30 juni is opgelost. “Dit is nog maar het begin”, zegt demonstrant Darko Brkan, van Kroatische afkomst. “Er is iets belangrijks in gang gezet, we stoppen hier niet”.

=======

Emir en Edina Hamidovic, de ouders van baby Berima, geven de staat de schuld van haar dood. Emir Hamidovic:

“Berima werd geboren met een ernstige maagziekte, ze kon niet eten. De operatie kon niet in Bosnië worden gedaan, dus moesten we naar het buitenland, zo snel mogelijk. Toen we bij de politie kwamen om een reisdocument aan te vragen zeiden ze: sorry maar we mogen geen burgerservicenummers meer uitgeven. We waren in shock. Ik zei tegen die ambtenaar: wat moet ik nu doen? Moet ik mijn meisje laten sterven omdat politici het niet eens kunnen worden? Uiteindelijk hebben we haar de grens naar Servië over kunnen smokkelen voor de operatie in Belgrado, maar het was al te laat. De regering is verantwoordelijk voor de dood van mijn dochter. Als ze een burgerservicenummer had gekregen had ze op tijd geopereerd kunnen worden en misschien nog geleefd. Mijn kleine meisje is nu dood. Met demonstreren krijgen we haar niet terug, maar we moeten blijven vechten voor andere kinderen die ook de dupe kunnen worden van deze politieke chaos. Ik wil tegen die politici zeggen: stel je eens voor dat jouw kind dit overkomt. We moeten doorgaan met protesteren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s