Proces kunstroof van start in Boekarest

Novum Nieuws, 13 augustus 2013

Proces kunstroof van start

(Novum)- BOEKAREST -De advocaat van één van de verdachten van de Rotterdamse kunstroof wil vermoedelijk dat het proces wordt opgeschort en naar Nederland wordt verplaatst. Dat heeft de advocaat Maria Vasii aan de vooravond van de start van het proces in de Roemeense hoofdstad Boekarest gezegd. In Nederland zijn de straffen lager en de omstandigheden in de gevangenissen beter.

In totaal zes Roemenen worden verdacht van diefstal en medeplichtigheid in wat ook wel de ‘kunstroof van de eeuw’ wordt genoemd. In oktober vorig jaar werden zeven meesterwerken van onder meer Picasso, Monet en Gauguin, met een totale verzekerde waarde van achttien miljoen euro, gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Belangrijkste verdachte is Radu D., die samen met zijn vriend Adrian P. te zien is op beelden van beveiligingscamera’s. Radu D. werd in januari dit jaar opgepakt door de Roemeense politie; Adrian P. is voortvluchtig. Tegen hem is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

De zitting begint naar verwachting om 09.00 uur lokale tijd, 08.00 uur Nederlandse tijd. De verdachten hebben al een bekentenis afgelegd. De advocaten van de verdachten zullen mogelijk direct om uitstel vragen om meer tijd te hebben de verdediging voor te bereiden. Als dat niet gebeurt, worden de verdachten gehoord en volgt mogelijk meteen een strafeis.

Het monsterproces, dat ook in Roemenië veel aandacht krijgt, wordt overschaduwd door onduidelijkheid over het lot van de gestolen schilderijen. Drie of vier van de zeven kunstwerken zijn naar alle waarschijnlijkheid door de moeder van hoofdverdachte Radu D. verbrand. Onderzoek naar de asresten die zijn aangetroffen in de oven van Olga D. wijst dat uit.

Advocaat Maria Vasii zei maandagavond in het televisieprogramma Eenvandaag dat ‘alle doeken nog bestaan’ en dat er hard wordt gewerkt ze terug te halen. De verdachten kunnen straffen van zeven tot twintig jaar cel krijgen, maar als de schilderijen worden teruggebracht kunnen de straffen tot een minimum beperkt blijven.

Experts houden er echter rekening mee dat alle schilderijen inmiddels zijn vernietigd. Vermoed wordt dat de advocaten alles uit de kast halen om het proces te rekken.

De zaak tegen Olga D. voor het verbranden van kostbare kunstwerken wordt apart afgehandeld, het onderzoek naar haar betrokkenheid loopt nog.

====

Proces kunstroof verdaagd

(Novum) – BOEKAREST – Het proces tegen de verdachten van de schilderijenroof uit de Kunsthal is verdaagd tot 10 september. Dat heeft de rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest dinsdag bepaald, kort na de start van het proces.

De advocaten van de verdachten hadden om uitstel gevraagd omdat het dossier niet compleet zou zijn. Zo zou onder meer een verklaring van de Kunsthal ontbreken. Een halfuur na aanvang besloot de rechter het proces op te schorten.

In de rechtszaal waren drie verdachten van de roof zelf aanwezig, net als de moeder van een van hen, die wordt verdacht van het verbranden van de doeken. De advocaten vroegen of ze hun straf op vrije voet mogen afwachten, omdat ze bekend hebben, maar de rechter verklaarde direct dat vrijlating geen optie is.

Een van de verdachten, Eugen Darie, richtte het woord direct tot de rechter: “Ik vraag u of ik mijn straf in vrijheid mag afwachten”, waarop de rechter nee schudde.

Een vijfde verdachte, Petre Condrat, is eerder op vrije voeten gesteld. Hij was niet aanwezig, volgens zijn advocaat omdat hij moest trainen voor een trainingskamp voor kajakken. Condrat zit in het nationale Roemeense team. Zijn afwezigheid zorgde voor de nodige commotie in de rechtszaal. De rechter liet meteen weten dat wegblijven niet acceptabel is. Verdachte nummer zes, Adrian Procop, is nog altijd voortvluchtig.

Bij de roof in oktober vorig jaar werden uit de Rotterdamse Kunsthal zeven meesterwerken gestolen van onder anderen Picasso, Monet en Gauguin, met een totale verzekerde waarde van achttien miljoen euro.

Het is nog altijd onduidelijk wat er met de doeken is gebeurd. Een aantal werken zou door de moeder van de hoofdverdachte zijn verbrand, maar volgens de advocaat van een van de verdachten zijn alle doeken er nog.

De advocaten uitten dinsdag ook kritiek op de Kunsthal en de Triton Foundation, de eigenaar van de schilderijen, omdat ze tot nu toe geen enkele betrokkenheid bij de zaak zouden hebben getoond. Bovendien vinden ze dat eerst duidelijk moet worden of het museum regels heeft overschreden rondom de beveiliging van de doeken.

=====

Kunstrovers willen schilderijen terug geven

(Novum)- BOEKAREST- De Roemeense verdachten in de kunstroofzaak willen de gestolen schilderijen teruggeven. Dat hebben de advocaten dinsdag gezegd nadat de eerste zitting werd verdaagd. De drie hoofdverdachten zouden weten waar de meesterwerken uit de Kunsthal zich bevinden. De doeken zijn volgens hen niet verbrand.

Ze willen stappen ondernemen de meesterwerken terug te geven zodra inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt en mits ze ‘goed behandeld worden’. Dat kan mogelijk op 10 september gebeuren als de zaak verder gaat.

Ook hebben de advocaten erop aangedrongen dat er een tweede onderzoek komen naar de asresten die gevonden zijn in de kachel van Olga D. Dat onderzoek moet plaatsvinden in het Parijse museum het Louvre. Ze vertrouwen het eerste onderzoek niet, dat werd uitgevoerd door het Nationale Historisch Museum in Boekarest, en willen een second opinion. Ze zeggen dat niet bewezen is dat de asresten van de betreffende schilderijen zijn. “Onze cliënten zeggen dat de schilderijen zijn nog in tact zijn”, aldus advocaat Maria Vasii.

De advocaten zeggen de locatie van de schilderijen zelf niet te kennen. Als ze dat wel zouden toegeven, kunnen ze als medeplichtig worden aangemerkt.

De rechter heeft het verzoek in behandeling genomen. Ook het Louvre moet nog benaderd worden, aldus een van de advocaten dinsdag vlak na de eerste hoorzitting van het proces van de kunstroof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s