Syrische vluchtelingen in kou in de Bulgarije

Mo* Magazine (België), 20 november 2013

Griekenland zette een grenshek neer, Italië is omringd door gevaarlijke wateren en West-Europa is te ver. Syrische vluchtelingen vinden een nieuwe weg naar de Europese Unie: via Bulgarije. Bij aankomst echter blijkt het armste land van de EU alles behalve een veilige haven.

De veelal gepensioneerde inwoners van het grensdorp Goliam Dervent zijn in rep en roer. In het doodstille Bulgaarse gehucht gebeurt anders nooit wat. Maar sinds een aantal maanden zien ze er iedere dag Syrische vluchtelingen door het dorp lopen. Goliam Dervent, wat ‘de lange mars’ betekent, is de eerste Bulgaarse plaats die vluchtelingen tegenkomen na hun lange vlucht. De eigenaar van het dorpscafé staat in de vroege ochtend met zijn verrekijker op de hoofdweg. Aan de andere kant van de vallei ligt Turkije, slechts een paar honderd meter verderop. ‘We tellen ze’, zegt hij. ‘En dan bellen we de politie.’

Gemiddeld steken honderd vluchtelingen per dag de Turks-Bulgaarse grens over, het merendeel Syriërs die vluchtten voor de aanhoudende burgeroorlog. Maar Bulgarije heeft de grootste moeite om degelijke opvang te bieden. Het voormalig communistische land ontvangt meer dan duizend asielzoekers per maand. Autoriteiten spreken van een crisissituatie. (…)

Lees verder op de website van Mo*.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s